Brief van VERHEGGEN Alphonsus 1892-1914 (klik hier voor zijn persoonsgegevens)
Augustus 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog. In Scherpenheuvel raakt een postzak met 175 brieven en prentkaarten zoek waarvan een 70-tal afkomstig van jongens die in het Limburgse Halen aan het front hadden gevochten. De postzak bevat allemaal stukken die op 16 augustus 1914 zijn afgestempeld. De reden waarom de postzak verloren is gegaan zal waarschijnlijk nooit achterhaald worden. Honderd jaar later wordt de postzak als bij wonder bij een verbouwing onder een plankenvloer teruggevonden. Dit verhaal is bekend geworden door het tv-programma ‘Iedereen beroemd’ waar reporter Arnout Hauben op zoek gaat naar familieleden van de gevonden brieven.
Alfons Verheggen, soldaat, woonachtig op de Es in Melsele schrijft op 15 augustus 1914 vanuit Diest een brief naar zijn ouders maar spijtig genoeg zit ook zijn brief in de verloren postzak en zullen zij de brief nooit ontvangen.
Fabianus Verheggen en Antonia Verdonck ( de ouders van Alfons).
Via de Hertogelijke Heemkundige Kring het Land van Beveren komt Arnout Hauben al snel bij een achterneef van Alfons terecht die nu een eeuw later de onbestelde brief van zijn grootoom heeft kunnen lezen.
Beminde ouders,
Ik laat u weten dat ik nog in goede gezondheid ben en ik hoop van u het zelfde. Het is al enige dagen geleden, van toen we nog in Leuven waren, dat ik u heb geschreven. Donderdagnacht zijn we naar Diest getrokken om de wacht op te trekken aan de fortterre. Het is daar een gevaarlijke toestand. Wij zijn met een groep van 50 man die tot hiertoe hun mannetje hebben gestaan. Ik denk dat wij nog wel enkele dagen in Diest zullen blijven vooraleer we in een gevaarlijkere toestand zullen terecht komen. Wanneer dat zal gebeuren weet ik niet, maar tot hiertoe ben ik nog niet bang geweest. Vader, moeder, broeders en zuster schept maar moed, we zullen misschien nog gespaard blijven van enig gevecht.We hebben gehoord van een soldaat van het 9de linie die in Gent is geweest, hoe wreed de oorlog is. 180 paarden en 250 Belgische soldaten zijn omgekomen tijdens gevechten, woensdagnacht in Luik en Namen. Langs Duitse zijde vielen er weinig doden maar werden veel krijgsgevangenen gemaakt. De Duitsers hebben zich teruggetrokken. Ik kan wel 5 of 6 brieven vullen met het verdriet dat er in de streek rond Diest heerst. De mensen van Diest geven ons alles wat wij verlangen wat, gezien het aantal aanwezige Belgische militairen, niet is vol te houden. Vader, moeder schept nieuwe moed en geloof niet alles wat in de kranten staat.
Alfons zal zijn brief eindigen met de vraag of hij snel een antwoord van thuis mag verwachten. Zijn verzoek zal helaas onbeantwoord blijven.
9 dagen later op 24 augustus 1914 sneuvelt hij te Haacht
(op bidprentje Lebbeke)
In de akte uit de registers van de Burgerlijke Stand van 31 mei 1924 staat te lezen dat Alfons is ‘Gestorven voor Belgie’ te Haecht, den vierentwintigsten Oogst negentienhonderd veertien en dat er toen geen overlijdensakte werd opgemaakt. Dat de bij artikelen 13 en 19 der wet van 28 juli 1921 voorgeschreven afkondiging gedaan werd den 27 Februari 1924, in het Staatsblad ‘Moniteur Belge’ en den 2 en 11 Maart 1924 in de dagbladen ‘L’Indépendance Belge ‘en ‘De Volksstem ‘.
Met dank aan Paul Verheggen