OST Alfred Theophile Marie Joseph
Kunstschilder
Geboren te Zwijndrecht op 14 februari 1884
Zoon van Judocus (* Mechelen) en Maria Barbara HAMENDT (* Rupelmonde).
Ost moest, in zijn jeugd, naar het internaat in Malonne. Daarna ging hij naar het college van Hoogstraten, maar dat werd geen succes omdat hij meer interesse had in kunst. Hij volgde een kunstopleiding in Mechelen en Antwerpen. De haven en de Zoo van Antwerpen werden zijn inspiratiebronnen.
De eerste grote tentoonstellingen in Brussel (1913) en Antwerpen (1914) plaatsten Ost in de algemene belangstelling, als de uitbeelder van het volkse en landelijke leven, van optochten en bedevaarten, van het stedeschoon en van de paarden.
Ost die sedert 1902 in Mechelen woonde vluchtte na de eerste beschieting van deze stad eind augustus 1914 met zijn ouders naar Sluis. Hij maakte heel wat tekeningen van de vluchtelingen. In januari 1915 ging hij in Amsterdam wonen en ging hij aan de slag bij drukkerij Kotting.
Deze drukkerij bracht prentkaarten op de markt met de ontwerpen van Ost. Hij tekende o.a. frontsoldaten, vluchtelingen, oorlogsweduwen en wezen. De verkoop gebeurde ten voordele van de noodlijdenden. Ost creëerde er ook affiches voor toneel, film, opera en openluchtfeesten. Zijn persoonlijk werk omvatte wellicht talloze tekeningen en aquarellen met Nederlandse landschappen, monumenten, volksfiguren en stedeschoon. Ook de overstromingen van 1916 beeldde hij uit. Tijdens de oorlog exposeerde Ost te Maastricht (1917) en te Amsterdam (1917 en 1918).
In januari 1919 kwam hij uit Nederland terug en ging hij in Borgerhout wonen.
Alfred Ost overleed op 9 oktober 1945 in Antwerpen.